Muffiny cytrynowe z borówką amerykańską czyli łono natury w Ustroniu

opublikowano: .

muffin

Dzisiaj, tak jak wsponiałam na fejsbukowym profilu, Margaret's Little Bakery razem z "M" i "Sabiną" wybrały się na wycieczkę. Piękne słonko, góry, szum strumyka... bardzo przyjemne popołudnie. Ale skoro jechaliśmy z wizytą do dawno niewidzianych znajomych, wręcz koniecznością było zabranie czegoś "na ząb" do kawy. Mocno cytrynowe z borówkami amerykańskimi...Mało pracy a na dodatek smaczne

Muffiny cytrynowe z borówką amerykańską

2 i 2/3 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

80 g drobnego cukry do wypieków

80 g cukru brązowego

2 duże jajka

1 szklanka mleka

ok 60 ml oleju (ja dałam z pestek winogron, bo tylko takiego używam, bo jest bezwonny)

60 g masła roztopionego

otarta skórka z dwóch cytryn

ok 1,5 szklanki borówek amerykańskich

Mokre składniki umieścić w jednej misce - połączyć za pomoca rózgi. Suche składniki w drugiej. Do mokrych dodać borówki. Przelać mokre składniki do suchych i szybko niezbyt starannie wymieszać łyżką. Napełniać papilotki umieszczone w formie na muffinki prawie do pełna. Piec ok. 25-30 min w temp. 180 st C, albo do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika - polukrować.

Lukier:

sok z połowy cytryny

cukier puder

Utrzeć cukier z sokiem z cytryny do konsystencji gęstej śmietany. Polukrować, na wierzch każdej przylepić borówkę.

muffin1

muffin2

 

 

muffin3

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież