Kolejna fala tropików

opublikowano: .

zdjcie-kopia 7

Znowu upał.... Nie żebym miała coś przeciw... w końcu wakacje jak na południu Francji na ten przykład :) I miało byc "na słodko bez pieczenia", ale... Ale "M" lubi budyń a poza tym... kupiłam werszcie foremkę do tarty z wyjmowanym dnem. Długo się "zbierałam" bo jakoś a to zapomniałam, a to w sklepie nie było. A wczoraj znowu byłam na "wycieczce" w supermarkecie i akurat się trafiła.  No i cena była bardzo atrakcyjna. Foremka w domu to musowo było ją wypróbować, prawda?  Kruche ciasto (taka tarta albo pie lepiej, z budyniem w środku). Od razu powiem, że dzis poszłam "na skróty". Mianowicie zrobiłam budyn z torebki. Powinien być ugotowany na bazie żółtek, ale nie chciało mi się stać przy piecu w ten upał. (oryginalny przepis znajdziecie tutaj )

Ciasto nadziewane budyniem

Na początku gotujemy budyń z dwóch opakować wg. przepisu, tylko z małą modyfikacją - dałam zamiast 1 litra 800ml. Przekładamy do salaterki i przykrywamy folią aluminiową. Trzeba to zrobić dość starannie, żeby folia dolegała do powierzchni budyniu inaczej zrobi się kożuch a tego nie chcemy ;). Czekamy aż wystygnie. Po około godzinie - dwóch ( to zależy jak ciepło będziecie mieć w domu. Dziś u mnie stygł prawie 3 w najzimniejszym pomieszczeniu) Zaczynamy robić ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru pudru 

190 g masła

1 jajko

5 żółtek

szczypta soli

otarta skórka z cytryny (opcjonalnie)

Zagnieść - posiekać nożem wszystkie składniki aż do połączenia. Zrobić kulę i schłodzic około pół godziny w lodówce. Po tym czasie ( i jeśli budyń już wystygł) rozwałkować większą cześć ciasta w kształcie koła tak dużego, żeby po przeniesieniu na foremkę do tarty brzegi zwisały na zewnątrz. Do środka wożyć budyń i wyrównać. Pozostałą cześć ciasta rozwałkować i przykryć tartę z budyniem dokładnie zaciskając brzeg. Wierzch posmarować jajkiem z mlekiem i posypać orzeszkami piniowymi. Ja niestety jestem uczulona na orzechy wszelkiej maści, więc ograniczyłam się tylko do posmarowania jajkiem z mlekiem. Piec 50 min w temp. 180 st. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Przepis robiłam w foremce o średnicy 25 cm.

zdjcie

zdjcie-kopia 5

 

Komentarze  

 
Sylwia
0 #1 Sylwia 2014-03-18 17:55
już mi ślinka cieknie!!
Cytować
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież