Barbórka

opublikowano: .

IMG 1836

No tak... trochę odpuściłam to moje pisanie i publikowanie tutaj wieści z kuchni, choć tworzyć słodkości nie przestałam. Doba ma niestety tylko 24 godziny. Jakoś coraz częściej się w niej nie mieszczę (nie tylko w niej hahaha ale to przez te słodycze ;) ). Ale, ale... dziś szczególny dzień, zwłaszcza na Śląsku gdzie mieszkam. Dziś największe Święto Górników czyli BARBÓRKA. Plan był inny - bardziej uroczysty. Niestety kuchnia zamieniona w pracownię krawiecką i trzeba było się szybciutko uwijać. Tort będzie "inną razą" :) a dzisiaj jesienne ciasteczka, bo choć grudzień i bardzo chłodno (sadzawka od wczoraj skuta lodem), to jeszcze zimy właściwie nie ma. U nas  żadnej Barbary nie ma, ale rodzina związana z górnictwem obchodziła to święto corocznie. Teraz trochę się pozmieniało, ale pretekst do upieczenia czegoś słodkiego został (co niektórzy dietują i oczywiście było "oburzenie", że "znowu słodkości! " ale kilka ciasteczek na starcie zniknęło  ;) ). I oto z tego miejsca chciałabym życzyć WSZYSTKIM BARBAROM SAMYCH UŚMIECHNIĘTYCH DNI nie tylko dzisiaj! 

A to ciasteczka ajerkoniakowe (a co tam! Jak nie piję, to chociaż troche "pojem" alkoholu ;) z kremem też takowym ;)

150 g masła 

6 łyżek cukru z wanilią

4 jajka

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 ml ajerkoniaku

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do niej dodawać po jajku dobrze ubijając za każdym razem aż do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Połączyć nie mieszając zbyt długo (ja to robię na najwolniejszych obrotach) Na koniec wlewać ostrożnie ajerkoniak cały czas mieszając. Piec ok 60 min min w temp. 180 st.C (składniki na foremkę keksówkę) (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy). Ja ciasteczka piekłam ok 20 min ale są na dwa ugryzienia :)

Krem:

100 g serka mascarpone wymieszałam z 2 -ma łyżkami cukru pudru. Do tej masy dodałam delikatnie mieszając 2 łyśki masła i ok 50 ml ajerkoniaku (tyle mi zostało ;). Ciasteczka składałam po dwa "sklejając" kremem. 

SMACZNEGO!

IMG 1833

IMG 1835

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież